Alberto Contador

Alberto Contador Velasco werd op 6 december 1982 geboren in Madrid. Sinds 2017 rijdt hij in dienst van de Trek-Segafredo ploeg. Hij was nog maar 25 toen Contador al de drie grote rondes had gewonnen. El Pistolero zoals hij ook wel wordt genoemd evenaarde hiermee het record van Felice Gimondi en Bernard Hinault, ook Eddy Merckx en Jacques Anquetil wonnen de drie rondes maar deden dat op een veel latere leeftijd. Contador is na Hinault pas de tweede renner die alle drie rondes twee keer wist te winnen.


De carrière van Alberto Contador

Alberto Contador begon zijn professionele loopbaan in 2003 bij de ONCE ploeg, hij viel gelijk op door de tijdrit in de Ronde van Polen te winnen. In 2004 raakte hij betrokken bij een valpartij in de Ronde van Asturië en werden er bloedklonters in zijn hersenen ontdekt en hij moest een zware operatie ondergaan, hij was hierdoor lange tijd uitgeschakeld. In 2005 keerde Contador weer terug in het peloton en won direct de eerste etappe in de Tour Down Under, hij noemde deze overwinning de mooiste uit zijn carrière. In 2006 wou hij furore maken in de Tour de France maar zijn ploeg Astana- Würth werd van deelname uitgesloten in verband met betrokkenheid bij Operacion Puerto, de dopingzaak rond Fuentes. In 2007 verhuisde hij naar de Discovery-Channel ploeg waarmee hij ook de Tour de France ging rijden en met veel succes. Contador kreeg de leiding in het algemeen klassement in de schoot geworpen omdat de gele trui drager Michael Rasmussen door de ploegleiding van de Rabobank ploeg uit de Tour werd gehaald in verband met dopingperikelen kon hij de gele trui naar Parijs brengen. In 2008 hield de Discovery ploeg op te bestaan en veel renners maakten de overstap naar de Astana ploeg en volgden hun ploegleider Johan Bruyneel, ook Contador ging mee. Het jaar 2008 werd een goed jaar voor Alberto Contador hij won zowel de Ronde van Italië als de Ronde van Spanje. In 2009 mocht Astana ploeg ook weer meedoen aan de Tour de France en met goed gevolg, Contador won de Tour en werd in dat jaar ook nog eens uitgeroepen tot wielrenner van het jaar. Dat Contador meer een ronderenner is dan een klassiekerrenner bleek ook wel door meerdere overwinningen in de grote rondes maar ook in de etappekoersen Parijs-Nice en de Tirreno Adriatico. In 2011 stapte hij over na de Tinkoff-Saxo ploeg en zette hij zijn succesreeks voort, hij won nog twee keer de Ronde van Spanje 2012 en 2014, de Ronde van Italië in 2015 en de Ronde van Lombardije in 2012. Samen met Miquel Indurain heeft hij het Spaanse wielrennen een grote naam gegeven.

Doping

Maar ondanks al die successen bleef er altijd een waas van dopingverdenking om Alberto Contador hangen. Zo zou hij eens besmet vlees hebben gegeten waardoor er sporen van clenbutarol werden aangetroffen. Ook werden er eens sporen van plastic in zijn bloed gevonden wat zou duiden op bloedtransfusies, maar 100% zekerheid is daar nooit opgekomen. Dit jaar maakte Contador nog een keer een overstap naar een andere ploeg, hij tekende voor de formatie van Trek-Segafredo waar hem in ieder zullen zien in de Tour de France en de Ronde van Spanje.