Bernard Hinault

Bernard Hinault werd geboren op 14 november 1954 in het Franse Yffiniac, hij was een veelzijdige renner want hij kon goed bergop, tijdrijden maar in de sprint kon hij goed meekomen. Hij was goed voor 237 zeges in zijn imposante carrière, en behoort zeker tot de categorie Eddy Merckx, Fausto Coppi en Jacques Anquetil. Hinault was zowel een ronderenner als ook een klassieke renner en hij was ook nog eens een begenadigde tijdrijder en baanrenner, dus alle ingrediënten waren aanwezig voor een imposante loopbaan, en die werd het dan ook.


Carrière

Om alles de beschrijven wat Bernard Hinault heeft gewonnen gaat ons echt iets te ver, dus we houden het maar op zijn grootste successen. Uit het aantal grote rondes en klassiekers waarin hij zegevierde blijkt wel hoe veelzijdig hij wel niet was, of er nou gesprint moest worden of bergop, of een tijdrit Bernard Hinault was altijd vooraan te vinden. Vijfmaal wist Hinault de Ronde van Frankrijk te winnen en trad daarmee in de voetsporen van Jacques Anquetil en Eddy Merckx. Deze prestatie werd later alleen nog een keer geëvenaard door Miguel Indurain. Lance Armstrong won de Tour de France zeven maal, maar zijn zeges werden hem in 2012 allemaal ontnomen door zijn grootschalige dopinggebruik, hierdoor blijft het record aantal tourzeges op vijf staan. Daarnaast won Hinault driemaal de Ronde van Italië en tweemaal de Ronde van Spanje. Hinault is één van de weinige ronderenners die zowel de Giro (Ronde van Italië) en Tour in één seizoen won. Hij deed dat zelfs tweemaal, in 1982 en in 1985. Hij wist ook vele klassiekers meerde malen op zijn naam te schrijven zo prijkt zijn naam diverse malen op de erelijst van De Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije.

Parijs-Roubaix

Aan de kasseien in de klassiekers had Hinault een enorme hekel, maar ondanks de enorme hekel aan de kasseien wist hij wel in 1981 de prestigieuze koers Parijs-Roubaix te winnen. Door zijn enorme aantal overwinningen had Hinault een groot aanzien in het peloton en kwam hij op voor een rechtvaardige behandeling van de renners, als er conflicten waren dan legde hij met veel gezag de koers stil. In menig koers kwamen de renners lopend over de meet of ze gingen, of later of helemaal niet van start. Hij werd daarvoor door zijn maten gerespecteerd, bewonderd maar ook gevreesd. Wat veel mensen niet weten is dat Hinault ook een uitstekend baanrenner was, in 1975 en 1976 was hij Nationaal Kampioen op de achtervolging bij de Elite.

Bernard Hinault had als bijnaam Le Blaireau oftewel de Das, de das is een veelvraat, en dat was hij ook gezien het aantal koersen die hij heeft gewonnen. Maar dat was niet de enige vergelijking die er was met de das, want de das staat ook bekend om zijn knorren, en menigeen vond Bernard Hinault een knorrig mens. De das staat ook als logo afgebeeld op de wielrenzadels die door hem zijn ontworpen.

Op 14 november 1986 beëindigde Hinault zijn sportieve loopbaan. Hinault maakt sinds jaren deel uit van het organisatiecomité van de Ronde van Frankrijk.