Chris Froome

Christopher Froome werd op 20 mei 1985 geboren in Nairobi in Kenia. Hij begon met wielrennen toen hij 13 jaar was, het gezin Froome verhuisde naar Zuid-Afrika, daar begon hij fanatiek aan wielerwedstrijden mee te doen, zijn talent lag toen al in het bergop rijden. Hij rijdt voor de ploeg van Team Sky waar hij nog tot en met 2018 onder contract staat. Froome won de Tour de France in 2013, 2015 en 2016.


Zijn carrière

Froome werd in 2007 op 22-jarige leeftijd professioneel wielrenner destijds bij de ploeg van Team Konica Minolta. Hij kon zijn studie economie aan de Universiteit van Johannesburg niet meer combineren met het wielrennen en stopte met zijn studie. In 2008 stapte hij over naar Team Barloworld en begon daar aan het echte grote werk, Gent-Wevelgem, Luik-Bastenaken-Luik en zijn eerste Ronde van Frankrijk waar hij als 84e zou eindigen. In 2010 maakte hij de overstap naar de Sky ploeg waarvoor hij nu nog rijdt. Chris Froome is een echte klassementsrenner, in de klassiekers kom je hem niet tegen in de statistieken. In 2011 behaalde hij zijn eerste goede resultaat in een grote ronde, hij werd hij tweede in de Ronde van Spanje op slechts 13 seconden van winnaar Juan José Cobo. Deze prestatie zou hij in 2014 en 2016 evenaren.

2013

Het jaar 2013 was het jaar van de echte doorbraak, in dat voorjaar won hij al enkele grote rondes zoals de Ronde van Oman en de Ronde van Romandië en een mooie tweede plek achter Vincenzo Nibali in de Tirreno-Adriatico. Hij was dan ook de grote favoriet voor de eindzege in de 100e Tour de France, in de 8e etappe een zware bergrit pakte hij de overwinning met een voorsprong van 1.45 minuut op zijn grootste concurrenten Contador en Quintana, Froome pakte zijn eerste gele trui. De voorsprong bleek voldoende om de trui naar Parijs te brengen en zijn eerste Tourzege was een feit. Het jaar 2014 begon goed voor Froome, hij won weer de Ronde van Oman en de Ronde van Romandië maar daarna kreeg hij te maken met blessures en ziekte. In het criterium du Dauphine gebruikte Froome een inhalator met salbutamol een verboden middel omdat hij last zou hebben van astma, hij gaf aan dat hij hiervoor toestemming had van de UCI, insinuaties over dopinggebruik bleven hem daarna achtervolgen. Het dopinginstituut WADA startte een onderzoek naar Froome. In de Tour de France raakte hij geblesseerd door verschillende valpartijen en moest hij de strijd staken.

Zijn carrière heeft Chris Froome tot dusver al vele successen gebracht maar dat kun je nooit alleen, Froome is een renner die zijn successen nadrukkelijk deelt met zijn ploeggenoten. Zijn meesterknechten de Nederlander Wout Poels en Ritchie Porte hebben mede dankzij hem ook een fantastische carrière.