Eddy Merckx

Edouard Louis Joseph Merckx werd op 17 juni 1945 geboren in Meensel-Kiezegem, hij was van 1961 tot en met 1978 actief als wielrenner. Merckx wordt gezien als de beste wielrenner aller tijden met zo’n 525 overwinningen. De “Kannibaal” zoals Merckx ook wel werd genoemd won alle grote rondes meerdere keer, ook in de klassiekers domineerde hij het peloton meerdere jaren.


Zijn carrière

De wielercarrière van Merckx begon in 1961 en wat voor een carrière zou het worden. Zijn eerste grote overwinning was de voorjaarsklassieker Milaan-San Remo in 1966, hij zou deze koers maar liefst zeven maal winnen. Merckx was trouwens een uitstekende klassieke rijder, hij won de “5 Monumenten” , dat zijn de vijf grootste klassiekers, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, Milaan-San Remo, De Ronde van Vlaanderen en de Ronde van Lombardije, meerdere keren. Merckx deed zijn bijnaam de Kannibaal eer aan want hij won alles wat er maar te winnen was. Hij won 5 keer de Tour de France, 5 keer de Ronde van Italië en “slechts” één keer de Ronde van Spanje. Hij werd 3 keer wereldkampioen op de weg en hij won maar liefst 34 etappes in de Tour de France en 24 in de Ronde van Italië. Merckx was een veelvraat zijn honger naar grote overwinningen was niet te stoppen. Ook op de wielerbaan was Eddy Merckx bijna niet te kloppen, tussen 1966 en 1977 won hij samen met de Belg Patrick Sercu maar liefst 17 zesdaagsen. Van 1969 tot en met 1975 was hij de nummer één op de wereldranglijst bij de wielrenners. In 1972 brak hij in Mexico-Stad het werelduurrecord dat pas 12 jaar later door Francesco Moser op een speciale fiets gebroken werd, later zou het record van Moser door de UCI weer ingetrokken worden. De enige grote wedstrijd die Merckx nooit wist te winnen is Parijs-Tours.

Doping

In zijn imposante wielercarrière werd Merckx drie keer op doping betrapt. De eerst keer was dat tijdens de Ronde van Italië in 1969, zowel in de A als de B-staal werd hij positief bevonden. Daags na de positieve dopingtest deed Merckx een nieuwe test op eigen verzoek, en in het bijzijn van getuigen, bij die test werden er geen sporen van doping gevonden. Merckx werd echter wel voor een maand geschorst. Deze dopingaffaire had een diplomatieke rel tussen België en Italië tot gevolg. Na zijn overwinning in de Ronde van Lombardije in 1973 werd hij voor de tweede keer positief getest, het verboden middel had in een hoestsiroop gezeten voor de behandeling van bronchitis. Leuke bijkomstigheid was dat de arts die het middel had voorgeschreven dezelfde arts was die hem in 1969 positief bevonden had. De laatste keer dat hij betrapt werd was in 1977 na zijn overwinning in de Waalse Pijl, maar liefst 24 Belgische renners waaronder Walter Godefroot en Freddy Maertens liepen tegen de lamp voor het gebruik van amfetamine, in dit geval heeft Merckx het gebruik toegegeven.

Na het wielrennen

Eddy Merckx is in 1978 gestopt als wielrenner en net als Jan Janssen begon hij zijn eigen fietsenbedrijf met fietsen van het merk Eddy Merckx. Ook op de Belgische televisie is hij regelmatig te horen en te zien als commentator bij wielerwedstrijden. In 1996 werd hij door de Belgische Koning tot Baron verheven. In 2008 begon hij de Damiaanactie, een organisatie die de strijd met de lepra en tbc wereldwijd aanpakt. Natuurlijk zijn er over hem boeken geschreven, films gemaakt en is hij in diverse strips gebruikt. In 2000 riep het blad Knack hem uit tot Belg van de eeuw.